Niektorí ho zatracujú, ďalší naň nedajú dopustiť. Faktom je, že čaj sa pije už po celé stáročia a má nezanedbateľné účinky na naše zdravie.
 
Čaj je elixírom zdravia, v zime nás zahreje a v lete ochladí.Môže nás rozveseliť ak sme depresívni, dá sa pri ňom posedieť s priateľmi či meditovať. Čaj je druhým najviac konzumovaným nápojom na svete, hneď po vode. Od čias starovekých čínskych dynastií až po súčasnosť nám čaj ukázal svoju silu ale aj fakt, že má veľa spoločného s uvoľňujúcimi až posvätnými rituálmi. Vo viacerých kultúrach pitie čaju patrí neodmysliteľne k životnému štýlu.

čaje
 
1) Veľká Británia – klasický popoludňajší čaj
Kto by nepoznal starý anglický zvyk „čaju o piatej“. Jeho pitie sa však neobmedzuje iba na popoludňajšie hodiny, Briti sú schopní vypiť šálku čaju aj tesne predtým než idú spať. Aj napriek kávovej kultúre, čaj je v Anglicku horúcim nápojom, ktorý jednoznačne vedie. Obľúbené sú najmä čierne čaje ako English breakfast, Lapsang souchong, Earl Grey, Darjeeling.

káva
 
2) India – krajina čaju Chai
India produkuje a konzumuje viac čaju ako ktorákoľvek krajina na svete. Tradičným nápojom, ktorým vás ponúknu skutočne kdekoľvek je korenistý a mliečny Chai. Pije sa na tisíc spôsobov a každý má zaručene ten správny recept. Jeho hlavnými zložkami sú: kvalitný čierny čaj, mlieko, cukor a zmes korenia (škorica, kardamón, celé korenie, zázvor, klinčeky).
Dobre osladený a okorenený Chai vás nabudí, vzpruží a dodá chýbajúcu energiu.
 
3) Japonsko – čajová ceremónia
Čajová ceremónia neodmysliteľne patrí k japonskej kultúre už niekoľko storočí. Pri obrade sa hostia aj hostiteľ stretávajú v malej miestnosti, ktorú pripraví machiai (hostiteľ). Po dokončení očistného rituálu machiai pozdraví každého hosťa zvlášť a začne čajový obrad. Celá ceremónia sa riadi presnými pravidlami a pôsobí harmonizujúco a upokojujúco. Pije sa zelený čaj Matcha našľahaný metličkou do peny.

marocký hrnec
 
4) Maroko – mätový čaj: srdce marockej kultúry
Je takmer nemožné stráviť 24 hodín v marockom meste a nedostať horúci sladký mätový čaj. Maročania ho pripravujú buď čisto iba z mäty a cukru alebo vám ponúknučaj Touareg, kombináciu marockej mäty Nana a zeleného čaju Gunpowder. Čaj je viacnálevový čo znamená, že sa lístky dajú zaliať znova aj dva-tri krát. Pije sa nielen v Maroku ale je rozšírený po všetkých saharských afrických štátoch.